Instagram

Hay Day / Clash of Clans


Suomalainen Supercell on väsännyt kaksi erittäin koukuttavaa iOS peliä. Paino sanalla koukuttavaa. Pelit on julkaistu toukokuussa 2012 (Hay Day) ja elokuussa 2012 (Clash of Clans) ja ovat siitä lähtien keikkuneet iOS:n tuottavimpien pelien listan kärjessä.

Supercellin on arvioitu tienaavan jopa n. 2.4 miljoonaa dollaria päivässä! Koko firman arvoksi on arvioitu nykyään yli 700 miljoonaa dollaria.

Pelien perusajatus on käytännössä molemmissa melkolailla identtinen. Tuunailet ja väkerrät kylää/farmia ja pikkuhiljaa kylä/farmi kehittyy ja saat uusia "kykyjä". Elikkäs resurssienhallintaa. Pelejä voi pelata täysin ilmaiseksi, mutta luonnollisesti rahalla voidaan nopeuttaa kehitystä valtavasti.

Pelien koukuttavuus lienee pelaamisen helppoudessa ja siinä miten tasapainoisesti resurssit ja kehitys on saatu tuunattua. Hay Day on näistä kahdesta selkeästi leppoisampi. Hay Dayssa mikään ei koskaan kuole tai kuihdu, eli voit hoitaa farmiasi 5min tai 5vko välein, Up Yours. 

Hay Day näyttää ulkoisesti lasten peliltä. Mutta se soveltuu kyllä aivan kaiken ikäisille. Kaveripiirissäni ensimmäiset kokeilivat Hay Dayta joku 6kk (?) sitten ja siitä se lähti leviämään kulovalkean tavoin. Käytännössä kaikki jotka peliä kokeilivat, jäivät siihen välittömästi koukkuun.

Peliä voi helposti pelata käyttämättä oikeaa rahaa, mutta rahalla pelissä voidaan ostaa timantteja joilla voidaan mm. laajentaa tuotantolaitosten jonoja, jolloin tuotantolaitokset väkertävät automaattisesti hyödykkeitä pidemmän aikaa putkeen ilman että pelaajan tarvitsee käydä tuunaamassa farmia.

Hyödykkeiden tuottaminen vie aikaa ja aika kuluu reaaliajassa. Siinä missä yhden heinäpalan viljelyyn kuluu 2min, meneekin esim. platinaharkon tuottamiseen 16h. Sanomattakin lienee selvää että näitä voidaan nopeuttaa rahalla ostettavilla timanteilla.

Hay Dayn farmissa voidaan viljellä ja kasvatella jos jonkinmoista hyödykettä. Yleisnäkymä on graafisesti miellyttävä ja varmasti esim. lapsia kiehtovan värikäs.
Hyödykkeitä voidaan myydä kioskissa muille online pelaajille.
Hyödykkeitä voidaan toimittaa myös tietokoneen hallinnoimiin kohteisiin, kuten kirkkoihin ja kouluihin.
Mikäli itseltä puuttuu jokin hyödyke, voidaan näitä metsästää sanomalehdestä. Lehdestä löytyvät ilmoitukset ovat muiden Hay Day pelaajien myymiä hyödykkeitä.
Farmissa vierailee tasaisin väliajoin myös jokilaivoja jotka haluavat täydennyksiä. Näitä voidaan täyttää omista varastoista löytyvillä hyödykkeillä, tai pyytää kavereilta apuja.
Viimeisimmissä päivityksissä Hay Dayhin liitettiin kalastaminen uutena aktiviteettina.
Saavutuksien kerääminen palkitsee.

Clash of Clansissa hyökkäily/puolustaminen on melko näkyvässä roolissa. Kylällä on oma suojakilpi joka pitää hyökkääjät loitolla, mutta suojakilpi on voimassa vain tietyn ajan jonka jälkeen tulee pieni aikaikkuna jolloin viholliset (muut pelaajat online) voivat hyökätä kylään ja ryöstää resursseja. Vaikka vihollinen moukaroi kylän täysin maan tasalle hyökkäyksessä, ei kylä kuitenkaan koskaan tuhoudu vaan se rakentuu itsekseen taas pystyyn. Suojakilpi aktivoituu tietyn ajan kuluttua jolloin kylään laskeutuu taas rauha. 

Pelaaja itse voi hyökätä muiden ihmispelaajien kimppuun, tai vaihtoehtoisesti tietokonetta vastaan ns. yksinpelissä. Hyökkääminen, tai lähinnä hyökkäysten voittaminen, vaikeutuu yllättävän nopeasti jolloin alkaa olemaan jo ratkaisevaa millä joukkiolla hyökkäyksiin lähdetään ja missä järjestyksessä näitä hyökkäyksessä käyttää.

Omaa kylää vastaan tehdyt hyökkäykset voidaan katsoa jälkikäteen replay-moodissa, jolloin voidaan havaita oman kylän puolustuksessa olevat aukot ja oppia vastustajilta parhaita hyökkäystaktiikoita.

Aivan kuten Hay Dayssa, myös Clash of Clanissa kaiken rakentaminen hoituu reaaliajassa. Perus sotilaiden kouluttaminen kestää 20 sekuntia kun taas päämajan päivittäminen leveliltä kuusi levelille seitsemän kestää kuusi vuorokautta! Mutta ei hätää! Päämajan voi päivittää myös nopeammin, käyttämällä luonnollisesti jalokiviä ja jalokiviähän voi ostaa kylmällä käteisellä.

Clash of Clansissa rakennetaan kylää, kehitetään puolustusta ja kerätään resursseja.
Pelaaja voi liittyä kavereidensa kanssa klaaniksi jolloin kilpailu/yhteistyö kavereiden kesken helpottuu.
Ns. yksinpelissä hyökätään tietokoneen kyliä vastaan.
Hyökkäyksistä tulee aina raportti josta käy ilmi minkälainen joukko kävi kylässä ja mitä saivat saaliiksi.
Sotajoukkoja on monenlaisia, perus sotilaista muurinmurtajaluurankojen kautta velhoihin.
Luonnollisesti Clash of Clansissa on mukana saavutukset joita voi metsästää.
Kun kylän päämajaa saa päivitettyä, voidaan kaupasta ostaa lisää esim. tykkejä puolustukseen tai kaivoksia keräämään resursseja.
Yhteenvetona voisi sanoa että molemmat pelit on ajatuksella ja taidolla tehtyjä. Pelaaminen on luontevaa, intuitiivista ja hauskaa. Pelit palkitsevat tasaista tahtia jolloin mielenkiinto pelejä kohtaan säilyy ja niihin palaa helposti yhä uudelleen ja uudelleen. Ei ihme että Supercell tahkoo uskomattomasti rahaa näillä, sillä houkutus pelin kehityksen nopeuttamiseen ostamalla timantteja/jalokiviä on todella suuri.

Mikäli omistat iOS laitteen etkä ole näihin vielä tutustunut niin suosittelen lämpimästi. Tosin, muista varoitus: näihin jää koukkuun ERITTÄIN helposti!

Kommentit

  1. HayDay tuli puhelimeen jo vuosi sitten. Pääsin irti viime syksynä ja talven pysyin erossa, mutta toinen "buumi" alkoi jälleen keväällä. Saa nähdä pääseekö uudelleen irti syksyyn mennessä. :D

    VastaaPoista
  2. Naapurusto etsii aktiivisia aikuisia pelaajia. Kaikki tervetuloa! Naapuruston löytää nimimerkillä LOKIN PIKKU PUTKA. meitä on nyt 4 ja toivottavasti pian enemmän ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti