Instagram

Sybarit, ruoka ja juoma -tietovisapeliOlen monen monta vuotta omistanut Sybarit nimisen ruoka ja juoma -tietovisapelin. Peli on pysynyt jemmassa käytännössä avaamattomana sohvapöydän säilytystilassa. Eilen kuitenkin pääsin vihdoin ja viimein korkkaamaan tämän pelin erään ennenkin peliä pelanneen avustuksella!

Peli itsessään on äärimmäisen yksinkertainen: vuorossa oleva pelaaja nostaa korttipakasta kortin, kortissa on "maana" joko ruoka-, juoma-, etiketti- tai kysymyssymboli, kortissa on myös numero pelikorttien tapaan. Edellinen pelaaja kysyy kysymyskortista vuorossa olevan pelaajan nostaman kortin symbolin osoittaman kysymyksen, kysymyksissä on aina kaksi tasoa (1pts ja 3pts) joista vuorossa oleva pelaaja saa valita. Sanomattakin lienee selvää että 1pts kysymys on helpompi kuin 3pts kysymys. Mikäli vuorossa oleva pelaaja vastaa kysymykseen oikein, saa hän joko 1pts tai 3pts, kysymyksen vaikeustasosta riippuen.

Nostopakassa on mukana myös jokerikortteja joiden funktio on sekoittaa peliä hieman. Jokerista riippuen pelaaja voi saada pisteet tuplana tai esim. menettää puolet keräämistään pisteistä mikäli vastaa väärin.

Pelin kysymykset eivät ole helpoimmasta päästä, tämä tekeekin pelistä toisaalta mielenkiintoisen ja toisaalta turhauttavan. Näin ns. maallikkona yllätyin miten moneen kysymykseen löytyi kuitenkin oikea vastaus pienen muistelemisen jälkeen. Tässä esimerkkejä kysymyksistä:

Ruoka: Mistä maasta tulee pecorino-juusto? (1pts) .. Mitkä kolme ovat wieninleikkeen klassisia lisukkeita? (3pts)

Juoma: Tuotetaanko Val de Loiressa enemmän valko- vai punaviinejä? (1pts) .. Minkätyyppistä likööriä on advocaat? (3pts)

Etiketti: Minkä värisiä liivejä frakin kanssa on yleensä käytettävä? (1pts) .. Kenelle päivälliskutsuilla tarjoillaan ensimmäisenä? (3pts)

Kysymys: Koinka monta prosenttia rasvaa on voissa? (1pts) .. Ketä ranskalaista mestarikokkia on kutsuttu "kuninkaitten kokiksi ja kokkien kuninkaaksi"? (3pts)


Pelin voittaa se, joka kerää eniten pisteitä kun lasketaan vastauspisteet sekä oikein vastattujen kysymyskorttien numeroluvut yhteen. Pelin kesto on n. 50-60min (ohjekirjan mukaan).

En tiedä yhtään paljonko peli maksaa kaupassa koska omani sain lahjana, mutta mikäli pidät Trivial Pursuit tyyppisestä tietovisailusta saattaa peli olla kokeilemisen arvoinen. Ainakin yleistietämys ruokien, juomien ja etikettisääntöjen osalta kasvaa!

Kommentit