Instagram

Ääliö ulkomailla

Joskus taannoin satuin laittamaan Ylen kanavan päälle ja huomioni kiinnittyi kaljuun isomahaiseen brittimieheen joka seikkaili Intian kaduilla valittaen kaikesta. Koska pystyn hyvin samaistumaan valittaviin ihmisiin jumituin katsomaan ohjelmaa ja loppujen lopuksi nauraa hykertelin telkkarin ääressä niin että avomies taisi kysyä onko kaikki kunnossa.

Ohjelman nimeksi paljastui "Ääliö ulkomailla" (alkup. An idiot abroad). Ohjelman alkuperäinen idea on, että kaksi brittiläistä mediahahmoa - Ricky Gervais ja Stephen Merchant - päättävät lähettää kolmannen - Karl Pilkington - kiertämään maailman seitsemän ihmettä (Kiinan muuri, Machu Picchu, Egyptin suuret pyramidit, Petra, Rio de Janeiron Kristus-patsas, Taj Mahal sekä Chichén Itzá) saadakseen perinteisiin matkailukohteisiin toistuvasti kallistuvan äärimmäisen mukavuudenhaluisen persoonan avartamaan maailmankatsomustaan - ja siinä sivussa tuotettua viihdyttävän tv-ohjelman paikalliselle tv-kanavalle.Koska Pilkington on luonteeltaan perusnegatiivinen tuodaan seikkailuun maustetta sillä, että päähenkilölle ei kerrota etukäteen mitä paikan päällä tulee tapahtumaan. Gervais ja Merchant soittavat, tekstaavat ja jättävät viesteissä tiedon matkaajalle mitä samana päivänä tulevan pitää ja pakottavat Karlin toistuvasti kauas omalta mukavuusalueeltaan. Karl pääsee tutustumaan paikallisiin kulttuureihin paikallisten oppaiden seurassa, asumaan heidän omissa asunnoissaan sekä mm. viettämään yön heimon luona Mexicossa ja osallistumaan Rion karnevaaliin esiintyjän roolissa.


Ääliö ulkomailla -tv-sarja on äärimmäisen viihdyttävä ja pistää väkisinkin ajattelemaan myös omaa suhtautumista matkailuun ja uusiin kokemuksiin. Ihailtavaa päähenkilön asenteessa on se, että suurimman osan ajasta hän tekee mitä käsketään ja oikeastaan enemmän toteaa asioita kuin valittaa niistä. Joitakin low pointteja toki nähdään, mutta mielestäni se on ihan ok ottaen huomioon mihin miestä on viety.

Sarjasta on tehty käsitykseni mukaan useampi tuotantokausi, joissa matkailu kohdistuu tietysti eri kohteisiin. Itse en ole katsonut kuin tätä ensimmäistä tuotantokautta.

Ehdottoman arvokasta lisäarvoa ohjelmaan tuo saman niminen kirja, joka on Karlin oma matkapäiväkirja. Päiväkirjasta näkee toisen puolen - sen mitä televisio-ohjelmassa ei välttämättä näe tai aisti. Pilkington kertoo avoimesti omalla mustalla huumorillaan mm. ikävästään avovaimoaan kohtaan sekä siitä kuinka teki ja raahasi kannettavan vessan Mexicon viidakkoon ja miltä tuntuu kuin joku kuvausryhmän jäsenistä pääsi käyttämään sitä ennen häntä.

Itse katsoin muutaman jakson sarjaa ennenkuin bongasin joulun alla matkapäiväkirjan paikallisesta kirjakaupasta ja lukemani taisi olla Juoppuhullun päiväkirjan jälkeen toistaiseksi hauskin kirja minkä olen lukenut.
Lyhyesti: Paras koskaan katsomani matkailuohjelma ja lukemani matkapäiväkirja. Suosittelen niin että napa paukkuu.

Karl (On his thoughts on the Great Wall Of China): "The alright wall of China."Lisätietoa aiheesta löydät mm. täältä: http://en.wikipedia.org/wiki/An_Idiot_Abroad

Kommentit