Instagram

Garmin Edge Touring -polkupyöränavigaattori


Reilu kuukausi sitten tuli hommattua sähköpyörä, aka. Sirpa, pieniin arkipäivän ajoihin. Sähköpyörän luonteeseen sopii luonnollisesti kaikenlainen elektroninen lisähärpäke, joten hommasin pyörääni Garmin Edge Touring -polkupyöränavigaattorin!

Garmin Edge Touring on Open Street Maps -kartoilla varustettu polkupyörätietokone joka osaa opastaa käännös käännökseltä pisteestä A pisteeseen B. Laitteessa on 2.6" värillinen kosketusnäyttö, laite on itsessään IPX7-luokituksella vesitiivis ja sen akku kestää n. 15 tuntia.

Pidän itse kovasti Garminin minimalistisesta muotoilusta ja selkeästä värityksestä. Mustavalkoisena navi istuu Sirpan ohjaustankoon kuin nakutettuna ja näyttää siltä kuin kuuluisi vakiovarustukseen. Navi kiinnitetään pyörään yksinkertaisella kuminauhavirityksellä ja navi napautetaan telineeseensä pienellä 90 asteen kiertoliikkeellä. Navi pysyy hyvin telineessään kuoppaisimmassakin tiessä ja se on hyvin nopea napata mukaan kun pyörän ääreltä poistutaan esim. kahvilaan tai kauppaan. Lisävarusteena saatavalla telineellä saadaan navi pidemmälle ohjaustangosta ja ehkä hieman paremmin näkökenttään osuvalle paikalle. Harkitsen itse ko. telineen hankintaa koska nykyisessä viritelmässäni navi on liian vaakatasoisessa asennossa jolloin sen näyttöä on hieman hankala lukea.

Navi toimii polkupyörätietokoneena erinomaisesti. Liikkeelle lähdettäessä yhdellä napin painalluksella voidaan käynnistää loggaus-toiminto jolloin navi rekisteröi nopeuden, matkan ja kuljetun reitin. Poljettua matkaa voidaan jälkikäteen tarkastella erittäin yksityiskohtaisesti Garmin Connect -palvelussa tietokoneella. Palvelussa voidaan suunnitella myös yksityiskohtaisesti tuleva pyöräilyreitti karttapohjalla ja siirtää tämä reitti napin painalluksella Edgeen. Reittiä voidaan seurata navin ruudulta ja Garmin opastaa käännös käännökseltä mihin pitää mennä jotta ollaan suunnitellulla reitillä. Itse huomasin tämän hieman ontuvaksi toiminnoksi, sillä navi ei aina tiennyt ollaanko varmasti reitillä vai ei ja usein veti näytön pimeäksi jolloin ruudulla luki vain "palaa reitille". Ei siis lopulta kovin toimiva ominaisuus ainakaan kaupungin heikohkossa GPS-kentässä. Maantieajossa varmasti huomattavasti toimivampi ratkaisu.

Polkupyöränavihan ei olisi navigaattori jollei sillä voida myös suunnistaa pisteestä A pisteeseen B. Tämä ominaisuus toimiikin kohtalaisen kivuttomasti. Lähtöpisteessä voidaan valita useasta vaihtoehdosta minne mennä. Navilla voidaan hakea esim. lähistöllä olevia POI-pisteitä (Point of Interest), ennalta tallennettuja kohteita tai vaikkapa katuosoitteita. Navi laskee nopeahkosti reitin valittuun kohteeseen ja Open Street Mapsin ansiosta navi osaa käyttää myös hyvinkin pieniä kinttupolkuja lyhyimmän reitin luomiseksi. Mikäli opastuksista huolimatta ajetaan harhaan, laskee navi nopeasti uuden reitin ja taas ollaan kartalla. Toiminnon ainoa kompastuskivi on näytön pienuus, jolloin näytöltä on toisinaan hankalahkoa hahmottaa mille tielle tai polulle pitikään kääntyä.

Olen kuitenkin naviin todella tyytyväinen. Itse käytän navia enimmäkseen ajotietokoneena, mutta navigointiopastus auttaa hyvin jos tulee tarve navigoida hieman tuntemattomaampaan kohteeseen. POI-pisteitä en ole navissa toistaiseksi käyttänyt.

Tässä esimerkki Garmin Connect -palveluun tallentuvista ajotapahtumista, Näytä Tiedot -linkistä aukeaa vielä yksityiskohtaisempi näkymä:

Kommentit