Instagram

GoZero sähköavusteinen polkupyörä



Ostin perjantaina Verkkokauppa.comista kokoontaittuvan sähköavusteisen polkupyörän jota olin odottanut kuin kuuta nousevaa jo muutaman kuukauden. Pyörä tuli kohtuullisen kompaktissa paketissa ja n. 20 kg:n painoisena pakettia pystyi helposti yksinään siirtelemäänkin. Kotona hyökkäsin heti paketin kimppuun ja sisältä löytyikin näppärästi nippuun taiteltu pieni valkoinen polkupyörä. Pyörän kasaaminen, tai "kasaaminen", oli hyvin yksinkertaista. Pyörä vain taivuteltiin auki ja voilà, valmista tuli. Pyörän mukana toimitetaan myös erillinen ns. kaasukahva jonka asentamalla pyörää voidaan ajaa täysin sähköllä, eikä vain sähköavusteisesti. Suomen lakien mukaan pyörää pitää ajaa julkisilla teillä vain sähköavusteisesti, eli niin että moottori jeesaa polkijaa esim. ylämäissä. Itse tietysti asensin kaasukahvan välittömästi pyörään.

Akun lataamisen jälkeen pikaisesti ilmaa renkaisiin ja pyrähdys lähihuoltamolla täyttämään renkaat kunnon paineisiin.

Alkumetrit pyörällä olivat jännittäviä. Pyörän ohjaustangossa on kontrollipaneeli josta pyörän sähkömoottori voidaan aktivoida ja sen avustustilaa voidaan säätää. Paneelissa on myös neljä LED-valoa jotka ilmaisevat onko akku kenties täynnä, vajaa vai tyhjä. Tätä onkin hyvä pitää silmällä sillä pyörä itsessään ei ole niitä maailman kepeimpiä ajettavia ilman sähköavustusta :) Moottorin avustustiloja pyörässä on kolme, low/med/high. Tällä määritellään kuinka paljon halutaan moottorin avustavan, low-tilassa saa tehdä luonnollisesti enemmän lihaksilla töitä verrattuna high-tilaan. Med-tila vaikutti olevan oikein sopiva kompromissi ja tätä käytinkin enimmäkseen.

Pyörän sähkömoottori vaikuttaa olevan yllättävänkin vahva ja erittäin positiivisena yllätyksenä sen tuottama ääni on todella hiljainen eikä sen surina kiinnitä ihmeemmin huomiota muiden tielläliikkujien suunnalta. Alamäissä lasketellessa ilman polkemista tai moottoria huomaa miten takapyörästä/moottorista kuuluu jotain ns. laahaavaa ääntä. Tämä lienee moottorin ominaisuuksia eikä äänelle ole mitään tehtävissä, hieman häiritsevä tosin.

Moottorin tuottama apu polkemisen oheen on merkittävä ja todella käytännöllistä. On jotenkin koomisen oloista polkea pyörällä omaan rauhalliseen tahtiin ylämäkeä ja tuntea kuinka pyörä käytännössä vetää itsekseen pyörän mäkeä ylös. Samalla voi vienosti hymyillä muille hiki otsalla mäkeä kapuaville pyöräilijöille suristellen näistä ohi vasemmalta ja oikealta :) Kaasukahvan asentaminen toi mukanaan sen mahdollisuuden, että liikennevaloista voidaan lähteä ripeästi liikkeelle isolla vaihteella. Kun valo vaihtuu, kaasukahvasta vaan hanaa ja pyörä vetää itsensä vauhtiin jolloin voidaan jatkaa polkemista ja antaa pyörän avustaa sähköisesti etenemistä.

Pyörän tuotetiedoissa mainitaan että sähköavusteisesti pyörällä voitaisiin saavuttaa jop 40 kilometrin kantomatka. Tämä tuntuu melko optimistiselta arviolta. Lukemaan varmaan päästään asettamalla avustus low-tilaan ja pyöräilemällä mahdollisimman mäettömillä seuduilla. Itse olen vasta ajellut n. 12 km ja huristellut mm. Helsinginkadun/Sturenkadun pitkiä loivia mäkiä high-tilassa, tämä tuntui imaisevan akusta todella runsaasti virtaa.

Akun lataaminen käy helposti verkkovirtalaturilla, plugi vain pyörän rungon alapuolella olevaan reikään ja akku latautuu n. neljässä tunnissa täyteen. Koska pyörä on taiteltavaa mallia, on sen ruodaaminen ahtaammallakin hissillä asuntoon ladattavaksi kohtalaisen helppoa. Pyörä menee pakettiin parin lukituksen aukaisun jälkeen vaivattomasti. Itse pyörähän painaa n. 20 kg akkuineen päivineen joten rappusissa kannettaessa saattaa tulla hiki. Tosin akun lataaminen on helpointa poistamalla akku pyörästä ja kantamalla se sisälle laturin kaveriksi :)

Testireitillä, Hermanni - Jätkäsaari - Hermanni, sähköavusteisesti poljettuna pyörän keskinopeus oli aika tarkkaan 21 km/h. Tämä on mielestäni oikeinkin hyvä suoritus, ottaen huomioon että Helsinginkadun/Sturenkadun mäet päästiin hikoilematta ylös. Ylämäissäkin pyyhällettiin Sports Trackerin mukaan n. 18-20 km/h vauhtia.

Moni on naureskellut sähköpyöräostostani ja kuittaillut miten normipyörällä pääsee yhtä kivasti ja vieläpä kunto kasvaa ohessa. Tämä on tietysti totta, mutta mielestäni sähköpyörän idea ei olekaan olla mikään kuntoiluväline vaan kulkuväline. Kulkuväline jolla pääsee mukavasti, vaivattomasti ja nopeahkosti paikasta A paikkaan B. Eikä matkan jälkeen ole tarve käydä suihkussa. Toki myös sähköpyörää voi käyttää kuntoiluun, kytkee vain sähköt pois tai ainakin avustuksen pienimmälle :)






Kommentit

  1. Mukava lukea testistä,olen myös harkinnut kyseistä pyörää tyämatkoille (noin 2km) suunta,nyt on tulossa myös 'fat bike' versio ko pyörästa

    VastaaPoista
  2. Fat Bike -versio sopii erityisen hyvin varsinkin talvityömatkapyöräilyyn. Kesäajeluun valitsisin itse kapeammilla renkailla varustetun mallin.

    VastaaPoista
  3. Ostin itsekkin saman pyörän tänään. Itse ihmettelen, eikö akun ladatessa, tulisi jonkun ledin vilkkua tai palaa. Meinaa, kun kytkee laturin akkuun, vilkkuu hetken punainen valo, mutta alle minuutin jälkeen valo sammuu. Lataako akku ja näyttää vihreetä kun ladannu vai mikä vois olla homman nimi.
    Onko allekirjoittaneella kokemusta, kun täydellä teholla ajelee, montako km kestää, että akku sano ...kevvääämmälllä?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti