Instagram

Samsung Gear Fit älykello/aktiivisuusranneke


Samsung Gear Fit on johtavan matkapuhelinvalmistajan uusin vedos älykellosta. Kello yhdistääkin, nimensä mukaisesti, yhteen ja samaan pakettiin myös aktiivisuusrannekkeen sykemittauksella. Sykemittaus on toteutettu yhteistyössä Jyväskyläläisen Firstbeatin kanssa, joten ostamalla Gear Fitin tuet myös suomalaista osaamista! :)

Itse kello on hyvin futuristisen näköinen. Sen "kellotaulu" muodostuu kaarevasta pitkulaisesta AMOLED-kosketusnäytöstä jonka resoluutio on 432x128. Näyttö on erinomainen ja tarpeeksi kirkas jotta sitä pystyy tihrustamaan myös ulkona. Sisätiloissa, ja etenkin pimeässä, näyttö on kirkkaimillaan jopa liiankin kirkas. Kellotaulun muokkaaminen puhelimen kautta Gear Fit Manager -sovelluksella on hyvin yksinkertaista ja kelloon on erittäin helppo luoda omia taustakuvia jolloin rannekkeesta saadaan oman maun mukainen.





Laitteen erikoisuus on sen sisäpintaan integroitu optinen sykemittari. Laite ei mittaa sykettä 24/7 reaaliaikaisesti, sykemittaus pitää erikseen aktivoida valikoista jolloin laite mittailee hetken ja näyttää paljonko sydän lyö. Koska Gear Fit on suunniteltu aktiiviseen elämäntyyliin, löytyy valikoista luonnollisesti vaihtoehto erinäisten urheilusuoritusten mittaamiseen. Vaihtoehtoina löytyy juoksu, kävely, pyöräily ja patikointi. Testailin ranneketta frisbeegolfkentällä ja valitsin urheilulajiksi kävelyn. Laite mittaa suorituksen aikana sykettä reaaliaikaisesti, joskin mittaus tuntui olevan hieman ontuilevaa johtuen optisen sensorin epätarkkuudesta. Suorituksen aikana ranneke näyttää miten pitkään suoritus on kestänyt, paljonko kilokaloreita on palanut ja miten pitkä matka on liikuttu. Arvot eivät luonnollisestikaan ole mitään tieteellisen tarkkoja faktoja, mutta arkiliikkujalle oletettavasti tarpeeksi tarkkoja. Jälkikäteen suorituksia voidaan tarkastella historia-näkymästä jolloin suorituksista nähdään tiivis yhteenveto.

Luonnollisesti laite toimii myös askelmittarina ja kuten urheilusuorituksiakin, voidaan askelmittarin lukemia selailla historia-näkymästä. En kuitenkaan frisbeegolf-kierroksella päässyt vertailemaan Gear Fitin askelmittarin lukemia Fitbit One -aktiivisuusanturiin, koska Fitbitin akku pääsi yllättän loppumaan. Lukemat kuitenkin näyttävät melko hurjilta. Esimerkiksi lauantain frisbeegolf-setistä ja päivän muista kävelyistä tuli Gear Fitin mukaan yli 22 000 askelta ja 17km. Oletan että oikeammat lukemat olisivat jotain 15 000 askeleen ja 10km lukemissa.





Ranneke voidaan yöllä asettaa sleep-moodiin jolloin ranneke mittaa unenlaatua. Unenlaadun mittaaminen ei ole kovin tieteellistä, ranneke näyttää vain miten pitkään on uinuttu ja mikä osuus yöstä ollaan oltu liikkumatta, eli oletettavasti nukuttu syvää unta(?). Ominaisuuden ongelma on se, että yöllä ennen nukahtamista analysointi pitää aktivoida. Rannekkeen kyljestä löytyvä nappi voidaan kuitenkin ohjelmoida niin, että tuplaklikkauksella päästään suoraan unitilaan ja käyttäjän tarvitsee vain hipaista start-painiketta näytöltä. Unitilan asetuksista voidaan määritellä myös, halutaanko aktivoida blocking-mode jolloin ranneke ei välitä puhelimeen saapuvia ilmoituksia eikä näin häiritse käyttäjän unta.




Kellon asetuksista voidaan valita, näytetäänkö sisältöä vaaka- vai pystysuunnassa. Kuten kuvistakin voi päätellä, olen itse valinnut käytettäväksi pystymoodin. Vaakasuunnassa kellon näytön lukeminen on hieman haasteellisempaa, pystymoodi onkin täten huomattavasti luonnollisempi. Vaikka näyttö on todella kapea, pystytään siitä silti lukaisemaan puhelimeen tulevat pikaviestit ja sähköpostit.

Kello on saanut IP67 luokituksen jonka johdosta kellon kanssa voidaan käydä esim. suihkussa, eikä lenkeilläkään tarvitse pelätä vesisadetta. Kellon ranneke on vaihdettava ja saatavilla onkin mukava valikoima värikkäitä vaihtoehtoja. Kello on erittäin kevyt eikä sen olemassaoloa ranteessa aina edes huomaa. Kellon akku riittää valmistajan ilmoituksen mukaan n. 3-4 vuorokautta. Tämä on parin päivän testijakson mukaan helppo uskoa. Lauantain 4-5 tunnin fribailun mittaaminen söi akusta n. 40%, joka on mielestäni ihan OK suoritus.

Yhteenvetona voisikin todeta että Gear Fit on erittäin mielenkiintoinen ja mukavan monipuolinen älykellon ja aktiivisuusrannekkeen hybridi. Itse olen todennut älykellojen olevan yllättävänkin käyttökelpoisia ja Gear Fitin tuomat lisäedut arkiliikunnan mittaamiseen ovat tervetulleita uudistuksia. Kello ei luonnollisestikaan ole ilmainen, n. 250e hintaisena kellon hankintaa joutunee harkitsemaan tovin jos toisenkin. Näen kuitenkin kellon olevan helposti hintansa arvoinen.

Kommentit