Instagram

Samsung Galaxy S8Sain tuossa parisen viikkoa sitten käsiini Samsung Galaxy S8 -puhelimen. Nyt tovin laitetta käytettyäni ajattelin kirjoitella muutaman sanasen siitä, miltä puhelin on maistunut.

Laitteen speksejä en tässä ala käymään läpi, ne voit mulkaista vaikkapa täältä.

Heti kättelyssä laitteen älyttömän upea näyttö varastaa shown. Aivan uskomatonta miten kookkaan näytön Samsung on onnistunut puristamaan näinkin pieneen runkoon. Ennen S8:aa käyttössäni oli S7 edge, joka oli huomattavasti S8:aa leveämpi, mutta lyhyempi.  Muotoilun puolesta tykkään enemmän tästä uudesta suuntauksesta, jossa puhelimista tehdään kapeampia mutta pidempiä. S8:n näytön kuvasuhde onkin hieman erikoisempi, elikkäs 18.5:9 perinteisen 16:9 sijaan.


Pitkulainen näyttö tuo mukanaan pieniä ongelmia. 18.5:9 näytön suhteeseen optimoimattomat pelit näytetään joko venytettyinä koko ruudulle (vasen kuva), jolloin reunoista leikkaantuu hieman peliä pois, tai sitten näytön ylä- ja alareunaan jätetään mustat surureunat (oikea kuva), jolloin peli taasen näytetään leikkaamattomana. Itse forcetin jokaisen sovelluksen toimimaan venytettynä, ei peleistä esim. jää mitään oleellista kuitenkaan ruudun ulkopuolelle ja haluan että upea näyttö käytetään kokonaisuudessaan. Sovelluksissa venytys ei tunnu haittaavan käyttöä mitenkään, eikä sitä edes huomaa. YouTube-videoissa voidaan luonnollisesti myös valita joko surureunat tai venytys. Näyttö tukee muuten myös HDR-tekniikkaa, jolloin sopivalla materiaalilla videot näyttävät todella upeilta!

S8:n turvallisuuteen on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Nyt puhelimen lukituksen avaamiseksi voidaan valita joko ei-mitään, näytön pyyhkäisy, kuviokoodi, PIN-koodi, salasana, kasvojentunnistus, iristunnistus tai sormenjälkitunnistus. Näistä omaan käyttööni sormenjälkitunnistin on edelleen jotenkin luonnollisin ja varmin. S8:n sormenjälkilukijan sijaintia on paljon kritisoitu, se kun on viety S8:ssa kameran viereen takakanteen. Pienen opettelun jälkeen oma sormeni ajautuu hyvinkin luonnollisesti lukijan päälle ja lukituksen avaaminen on nopeaa sekä näppärää.

Kasvojentunnistus ja iristunnistus ovat ainakin itselle uusia suojaustapoja. Näistä kasvojentunnistus tuntui olevan hitusen näppärämpi/nopeampi, mutta toimivuus hämärässä oli hyvin ajoittaista. Iiristunnistus lienee varmimpia tapoja suojata puhelin, mutta puhelimen avaaminen vaati välillä silmien availua ammolleen, jotta lukija sai luettua silmät. Ehkä tähän tottuisi jos hetken käyttäisi ja löytäisi sen sopivan flown. Plussana iiristunnistus toimii hyvin myös hämärässä.

Kamera on totuttuun tapaan erittäin kyvykäs. Kameralla kuvaa hämärässä upeita otoksia, voidaan kuvata hyvälaatuista 4K-videota tai ottaa näyttäviä hidastuksia. Kamerasoftaan oli tullut pieniä muutoksia ja jippoja, joista itselle ei niin juurikaan iloa. Riittää että kamera on erinomainen ja sillä saa helposti tarvittaessa hyviä kuvia.

S7/S7 edgestä tuttuun tapaan myös S8/S8+ ovat vesitiiviitä, jolloin niiden käyttö vesisateessa, suihkussa, uima-altaassa, vessanpöntössä tai lumihangessa on huoletonta.

Akku tuntuu kestävän hyvin, mutta niinhän ne aina uusissa puhelimissa. Kunhan luuri täyttyy softista ja bittiä alkaa menemään vinoon, niin eiköhän olla taas tilanteessa jossa akku hyytyy alle vuorokauden ja kaikkia ketuttaa. Toistaiseksi kuitenkin meininki rokkaa.

Kaikenkaikkiaan puhelin on taattua Samsung-laatua. Rakenteellisesti vimosenpäälle viimeistelty kokonaisuus josta on puutteita vaikea löytää. Jotkut saattavat pitää reunoilta kaarevaa näyttöä huonona ratkaisuna, itse kuitenkin tykkään sen tuomasta tyylikkyydestä ja erilaisuudesta. Eikä kaareva näyttö ota enää virhepainalluksia, kuten S7 edgessä teki. Kallishan tämä on kuin Putinin illallinen, mutta jos pätäkkää löytyy ja etsii sitä The Parasta puhelinta, niin suosittelen tutustumaan tähän!

Kommentit