Instagram

Sitruunahappo pyykkikoneen puhdistajanaPyykinpesukone on tasaisin väliajoin tuntunut tunkkaiselta, kun pyykkiä ottaa ulos koneesta. Suodattimen puhdistus ja pesu korkeassa lämpötilassa auttaa, mutta koneeseen jää aina kaikenlaista pientä töhnää ja kalkkijäämiä. Yleensä olen joitain kertoja vuodessa pyörittänyt pesukoneessa ihan supermarketin puhdistusainehyllyltä löytyviä pesukoneen puhdistukseen tarkoitettuja jauhepakkauksia. Nämä kuitenkin yleensä riittävät vain yhteen puhdistuskertaan.

Ekologisuus ja luonnonmukaisuus ovat muutenkin tämänpäivän vahvoja teemoja, joten miksi ei sitten kokeilisi vaihtoehtoisia menetelmiä myös pyykkikoneen tunkkaisuuden poistamiseksi? Sitruunahappo, E-koodi E330, jota löytyy elintarvikkeista säilöntäaineena (ja tietysti sitruunahedelmistä), sopii kuullun perusteella myös pyykinkoneen puhdistukseen. Tätä täytyi siis testata.

Kyseistä tavaraa saa ainakin apteekeista, mutta varsin happoisella hinnalla ja pienissä pakkauksissa. Salliselta sitruunahappoa saa 680g pakkauksessa. Esimerkiksi eco kauppa GreenDeal myy kyseistä tuotetta alle 10 eurolla. Siitä riittää useampaan kertaan usealle laitteelle.

Noudatin ohjeistusta pyykkikoneen kanssa:

  1. Pesu tyhjällä koneella ilman esipesua
  2. 100 g jauhetta pyykinpesuainelokeroon
  3. 95 asteinen ohjelma


Kun pesuohjelma oli valmis, sama ohjelma käyntiin uudelleen, mutta sitruunahapon tilalle hieman normaalia pesujauhetta ja edelleen ilman pyykkiä. Happokäsittelyssä irronnut sakka jää kuulemma koneeseen ja pesuaine auttaa tyhjentämään sen koneesta.

Lopputulos oli varsin miellyttävä. Kone ei enää haissut ummehtuneelle, mutta ei toisaalta tuoksunutkaan yhtään miltään. Supermarketti puhdistajat saattavat jättää varsin ikävän tuoksun koneeseen, mutta neutraali tuoksumattomuus on mielestäni parempi. Erityisen hyvin sitruunahappo näytti tehoavan pesukoneen luukun tiivisteisiin ja lasiin, jotka näyttivät todella puhtailta. Ekologisuus aineen muodossa on varmaan totta, mutta kaksi kertaa tyhjän koneen pyörittäminen ei tunnu kovin ekologiselta.

Niin tai näin, sitruunahappo tuntui toimivalta vaihtoehdolta ainakin ensimmäisen kokeilun perustella, eikä hintakaan ole lähelläkään valmistuotteita. Seuraavaksi varmaan täytyy testata astianpesukoneen kanssa.

Kuva: mauste-sallinen.fi

Kommentit