Instagram

Anton Oliver jäätelökone

Puolison ehdotuksesta hankittiin jäätelökone kotiin ja eikun testaamaan miten valmistetaan maukasta kotitekoista jäätelöä! Hankkimamme Anton Oliver jäätelökone on pienehkö, jäätelöä voi tehdä kerrallaan korkeintaan litran verran. Mutta hyvä näin, eipä tule liikaa ahmittua tätä kylmää herkkua.

Jäätelökoneita näyttäisi olevan markkinoilla ainakin kahdenlaisia: Ilman kompressoria ja kompressorilla varustettuja. Ero näissä on se, että jos laitteesta puuttuu kompressori, pitää jäätelönvalmistuskulho pakastaa etukäteen pakastimessa. Kompressorilaitteet taas jäädyttävät kulhon itse. Kompressorittomat laitteet eivät siis sovellu äkilliseen jäätelönhimoon (ellei sitten säilytä jäätelökulhoa pakastimessa, ei tietoa tuleeko tästä ongelmia).

Anton Oliver jäätelökone on kompressoriton malli, joten ohjekirjan mukaan jäätelökulhoa pitää pakastaa ennen jäätelön valmistamista vähintään 12h. Kulhossa on kaksoispinta, joiden väliin jäävässä tilassa on kylmäainetta. Aineen tulee olla tarpeeksi kylmää, jotta jäätelön tekeminen onnistuu.Ensimmäisenä testasin ohjekirjan mukana tullutta ohjetta, nimeltään vanilja-vanukasjäätelö. Käytännössä perus vaniljajäätelöstä on kyse:

 - Vatkataan munankeltuaiset ja sokeri kulhossa. Check.
 - Kiehautetaan maito kattilassa. Check.
 - Sekoitetaan maito muna-sokeriseokseen (eli kaada kuuma maito munan päälle). Check.
 - Kaadetaan sekoitus kattilaan ja sekoitetaan kunnes saostuu, mutta ei anneta kiehua. Check.
 - Annetaan seoksen jäähtyä ja sekoitetaan kerma sekä vanilja mukaan. Check.

Helppoa ainakin tähän asti. Seuraavaksi napataan kulho pakastimesta, kiinnitetään laitteen moottori- ynnä vispiläosa kulhon päälle ja laitetaan vehjas pörrämään. Kaadetaan seos kulhoon laitteen ollessa käynnissä ja sitten odotetaan. Noin 25 minuutin päästä seos on saostunut niin sakeaksi, että moottori joutuu jatkuvasti vaihtamaan vispilän pyörimissuuntaa. Ohjekirjan mukaan tämä on merkki siitä, että jäätelö on valmista. Tässä vaiheessa jäätelö on vielä pehmeää, jostain pehmiksen ja normaalijäätelön välimaastosta. Halutessaan massan voi laittaa vielä kovettumaan pakastimeen.

Lopputulos on yllättävänkin mainio. Laite tekee sen mitä lupaa ja valmiin tuotteen laatu ja maku ovat lähinnä kiinni reseptistä. Tällä kyllä saa tehtyä jäätelöä joka helposti vetää vertoja ja ylittääkin kauppojen valmisjäätelöt. 29.90 euron hintaisena Anton Oliver jäätelökone on hinta/laatu -suhteeltaan erinomainen.

Loppuun vielä pieni varoitus. Toisella jäätelönvalmistuskerralla tuli huomattua pienehkö ongelma laitteen kanssa. Jäätelömassan saostuessa tarpeeksi kävi niin, että vispilä tarrasi massaan kiinni, moottori-/vispiläosa hyppäsi ylös kulhon urista ja moottori alkoi pyörittää koko laitetta pelkän vispilän sijasta. Samalla virtajohto alkoi kiertyä laitteen ympärille. Tuli kiire sammuttaa laite. Suosittelen siis jäätelökulhon tukemista käytön aikana johonkin niin ettei se pääse pyörimään ja varmistamaan, että moottoriosa on kunnolla kulhon urissa.

Kommentit